16-åring dog efter allergichock

En 16-årig flicka från Valbo utanför Gävle avled i förra veckan efter en kraftig allergisk reaktion. Flickan led av nötallergi, rapporterar gd.se.

Flickan hade varit hemma hos en kompis och ätit tacos. Eftersom ingen av produkterna innehöll nötter, vilket hon hade kontrollerat på förhand, kom allergichocken som en överraskning. Flickan fick svårt att andas och fördes till sjukhus. När hon kom dit konstaterade läkarna att läget var mycket allvarligt. Hon ska därefter bland annat ha hållits nerkyld, men två dagar senare avled hon.

– Hon var jättenoga med att läsa på förpackningen. Om det stod på en vara att den kunde innehålla spår av nötter så tog hon en annan, säger mamman till gd.se.

Enligt gd.se är det inte klarlagt vad som orsakade reaktionen. Allt som flickan åt under kvällen har lämnats till kommunens hälso- och skyddskontor varifrån de skickats vidare för analys. Den uppges ta uppemot tio dagar.

Under tiden finns produkterna som flickan ätit kvar på butikshyllan, vilket upprör Astma- och allergiförbundet.

– Jag blir upprörd och förbaskad över att bolagen inte tar sitt ansvar för det här. Det innebär att det kan hinna hända fler olyckor, säger Maritha Sedvallson, förundsordförande, till gd.se.

Läs mer:

Allergin tog 16-åriga Elins liv (gd.se)

Varorna står kvar på butikshyllorna (gd.se)

Ovanligt att allergisk reaktion leder till döden (gd.se)

Varorna består av:

Icas Torillachips Natural, 200g. Bäst före 29/01/2014 (15:46). Batch: 33149 0621.

Santa Maria Dip Guacamole Style. Bäst före 14032015. Batch: SW3073 12:32 01.

Santa Maria Dip Cheddar Cheese Style. Bäst före 18022015. Batch: AF3049C 03:14 01.

Quorn Färs, 500g. Bäst före 12/2014 15:00 063A. Batch: 133062.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *.