Allergiprofessorn: ”Luftburen nötallergi finns inte”

Det stormar efter Dagens Nyheter-skribenten Hanne Kjöllers ledarartikel i torsdags. Artikeln har fått 125 kommentarer på DN:s Facebooksida, Hanne Kjöller själv har fått en rad upprörda mejl och ledarredaktionen på tidningen har tagit emot en hel drös med invändningar mot artikeln.

Anledningen? Hanne Kjöller tar stöd av Sveriges mest citerade barn- och ungdomsallergolog, professor Magnus Wickman, för att slå fast att luftburen nötallergi i praktiken inte finns.

Till åtminstone en person har Hanne Kjöller skickat ett utförligt svar. Den som trodde att det skulle vara en ursäkt till alla de som lider av luftburen nötallergi tar fel. I stället tar hon Magnus Wickman till hjälp ytterligare en gång och kölhalar varenda nötallergiker.

Finns inte

I mejlet skriver Hanne Kjöller att hon citerar ur ett mejl från Magnus Wickman. Av citatet framgår att Magnus Wickman aldrig har hört talas om att någon verkligen har fått en svår, verifierad reaktion efter att ha vistats i samma lokal som nötter eller jordnötter.

Med andra ord. Luftburen nötallergi ska inte kunna orsaka några större hälsoproblem, tvärtemot vad en stor grupp personer med luftburen nötallergi själva påstår. Magnus Wickman framstår allt mer som nötallergikernas största hot när han påstår att de problem som hundra- eller tusentals personer ständigt upplever inte existerar.

”Har inte sett någon sådan forskning”

I fredags publicerade Dagens Nyheter ytterligare en artikel, den här gången signerad Erik Olsson. Artikeln bygger på uppgifter från Alf Tunsäter, docent och överläkare vid Skånes universitetessjukhus. Han säger att Magnus Wickman är ”ett mycket tungt namn inom allergiforskning”.

Men Alf Tunsäter säger att han själv aldrig har sett någon forskning som stödjer Magnus Wickmans påstående om att alla personer med luftburen nötallergi är säkra om de vistas mer än en enda meter från nötter. ”Någon sådan forskning har jag aldrig sett. Det är väl en bedömning som han gör men jag kan inte verifiera en exakt sträcka. Jag har haft flera patienter som beskrivit kraftiga reaktioner av en jordnötspåse som öppnats i samma rum som de befunnit sig i”, säger Alf Tunsäter till Dagens Nyheter.

Samma sak kan en rad flygvärdinnor, biografpersonal, akutpersonal, familjemedlemmar, förskolepersonal, kollegor och nötallergiker intyga – att nötter kan befinna sig betydligt längre bort än en meter för att en person med svår luftburen nötallergi ska få så stora problem att andas att ett besök på sjukhuset är enda räddningen.

Utarmar solidaritet och omsorg

Hanne Kjöller avslutar sitt mejlsvar genom att påpeka att det straffar sig i längden att begära större hänsyn än nöden kräver. Enligt henne ska inte allergiker få bestämma vad alla i ett flygplan får äta eller inte äta, eftersom det riskerar att utarma den solidaritet och omsorg som de flesta har för varandra. Det leder i längden, enligt Hanne Kjöllers mejlsvar, till att ingen tar situationen på allvar när läget verkligen är skarpt.

Frågan är vem som bör avgöra när läget verkligen är skarpt. Hanne Kjöller som lutar sig mot en professor som inte har forskat på saken? Professorn själv?

Det enda rimliga svaret borde bli: Den som är allergisk känner sin allergi bäst själv.

 

2017-02-01: Av upphovsrättsliga skäl har vi blivit tvungna att plocka bort både mejlsvaret och de citat som tidigare återgavs i denna artikel.

Kommentarer (31) Skriv en kommentar

 1. Jag jobbar som flygvärdinna och vi är urbota trötta på alla som kommer och säger att dom har luftburen nötallergi. Om den var så farlig skulle dessa personer aldrig kunna åka några färdmedels som buss, t-bana eller liknade. Inte heller skulle dom kunna gå på en restaurang, matvaruaffär eller aldrig någonsin kunna åka utomlands för inga andra än svenskar har luftburen nötallergi. Det har hänt flera gånger att jag haft passagerare med påstådd jätteallvarligt nötallergi och sen när alla passagerare gått av har jag sett at folk ätit jordnötter ombord.

  Sluta upp med det där nu och våga leva lite. Alla andra människor ska inte behöva anpassa sig.

  Svara

  • Vad skulle vara motivationsfaktorn bakom att de ljuger om sin allergi?

   Svara

   • Jag skulle vilja ha svar på följande frågor:

    1: Varför är det bara svenskar som har luftburen allvarlig nötallergi?
    2: Hur kan dessa människor kunna befinna sig på bussar, t-banor, mataffären, restauranger och andra offentliga platser?
    3: Om så många har så allvarlig nötallergi så varför har då aldrig något haft ett utbrott ombord på mina flygningar även fast det finns mängder av nötter nertrampade i mattor och stolar och det äts nötter i smyg även då vi annonserat? Jag borde ju haft något utbrott då om dom är så känsliga som dom påstår.
    4: Hur överlevde dom på semestern i tex länder som Thailand där dom har nötter i så gott som alla maträtter?

    Svara

    • 1: Det stämmer inte. Luftburen nöt- och jordnötsallergi förekommer i många länder. I västerländska länder som USA, Storbritannien och Australien är det relativt vanligt.

     2: Många personer med luftburen nöt- eller jordnötsallergi undviker den typen av offentliga platser. Om man har luftburen allergi har man ju den oavsett var man befinner sig. Skillnaden är att man kan välja en restaurang som inte har nötter på menyn när man ska äta på stan, medan utbudet av flygbolag sällan är lika stort. Ombord på bussar och tåg kan allergiker flytta på sig om någon äter något som innehåller allergener.

     3: Jag vet inte. Sitter det en person med luftburen allergi långt bak och någon äter nötter långt fram är det förmodligen ingen fara. Äter däremot 50 personer nötter samtidigt är det förmodligen annorlunda. Hur som helst handlar det ju inte om magi, någon i närheten måste ju hantera nötter för att nötpartiklarna ska kunna hamna i luften vid det givna tillfället. Och sedan landar de ju någonstans och därifrån lyfter de ju inte av sig själva igen.

     4: Jag tror att de flesta nöt- och jordnötsallergiker undviker att åka till exempelvis Thailand och andra länder där det förekommer mycket nötter. De som ändå åker räknar antagligen med att utsätta sig för en viss risk. Min sambo har luftburen nöt- och jordnötsallergi och fick fyra allvarliga reaktioner på sin Thailandsresa. Hon åker inte dit igen.

     Svara

    • Du är Helt sanslös! !hoppas nån får en reaktion när du smyg äter dina jävla jordnnötter så ska den personen stämma arslet av dig ditt svin!

     Hur fan tänker du! Hade jag varit på planet och sätt dig äta nätter så hade jag kört ner påse i halsen på dig och kastat ut dig när vi är i luften för du hade riskerat mitt liv!
     Säger piloten att du ska ge fan i att äta nötter då gör man det av repekt !
     Sp när du jobbar med det oxå!!

     Ta dina opålästa och egocentriska åsikter och stoppa upp dom.
     Svin!! Hoppas du får sparken och blir portad från att flyga!

     Katastrof!

     Svara

     • Men käre Danne Katastrof, ingenstans skriver väl Kaj att det är han som käkar nötterna?
      Ren inbillning från din sida.
      Inbillar du dig ofta saker?
      Men du är säker på att du har luftburen nötallergi?

   • Självklart ljuger de inte! De har fått förklarat att de lider av ett visst tillstånd & då förhåller man sig självklart till det.
    Men det jag ville göra var att fråga om det finns nga bra artiklar som stödjer tesen om luftburna jordnötsallergen?

    Svara

  • Patrik Pettersson, webbredaktör, undrar vad motivationsfaktorn är för att ljuga. I enstaka fall kan det nog finnas direkta lögnare som är ute efter någon specifik fördel med lögnen men i majoriteten av fallen är det förstås en psykologisk reaktion, ett ångestpådrag, en rädsla för att det ska uppstå något farligt. Det är kanske orsaken till att reaktionen är vanligare på flygplan än på buss och tåg. Du kan inte fly snabbt på ett flygplan och lämna den ’livshotande situationen’. Man kan i många fall inte bevisa att vissa saker INTE finns. T.ex. kan man inte helt säkert visa att snömannen eller stålmannen INTE finns. Emellertid kan man under vetenskapliga förhållanden samla några personer som säger sig ha luftburen nötallergi och provocera personerna och analysera reaktioner. Om en person då verkar reagera kraftigt kan man genom analys av vissa faktorer se om det är en allergisk reaktion eller en psykologisk reaktion. Enkelt!

   Svara

  • Kommentaren från ”Kaj” är gammal, men så vanligt förekommande att den förtjänar att kommenteras än.

   Nu är det så att allergiker anpassar sin vardag efter sin allergi. De tillfällen då de tar sig friheten att vistas i miljöer de inte så ofta får tillgång till, t.ex. på flygplan, kan innebära stora risker. Men även allergiker vill kunna leva lite mer än överleva ibland, som alla andra.
   ”Kaj” jämför semesterflygresan med kollektivtrafiken till vardags. Redan där spricker resonemanget. Svårt allergiska åker inte kollektivt, många kan inte äta ute och butiksbesök kan innebära så stor påfrestning att de går så sällan de kan.

   Det är faktiskt enklare för fullt friska att anpassa sig lite på sina luftburna turer än för det växande antal allergiker som inte förtjänar att behöva ta emot otillbörliga påståenden. För man får anta att ”Kaj”, liksom nämnda personer i artikeln, inte heller har genomfört någon grundligare forskning på området och alltså inte alls säkert vet, bara påstår något efter eget tycke?

   F ö är jordnötsallergi vanlig bland svenskar på grund av att det inte ingått i kosthållningen för alla sedan generationer tillbaka. Om alla afrikaner skulle tvingas dricka mjölk på flyget skulle ”Kaj” få se resultatet på toaletten. Vi är olika. Vi måste alla anpassa oss till varandra. Det gör oss empatiska, något vi alla vinner mer på än att hävda individuell frihet med majoriteten som argument.

   Svara

  • Hej Kaj,
   Jag är en av de som du och dina kollegor ”stör sig på”.
   I min vardag har jag uteslutit kollektivtrafik, jag undviker barer och vissa sorters restauranger.
   Jag bär alltid med mig adrenalinet, kortisonen, antihistaminer och en inhalator.
   Jag gör vad jag kan för att få min vardag att fungera, men ibland måste jag flyga. Som på tjänsteresor och liknande. De flesta jag möter bland flygplans personalen är både trevliga och hjälpsamma, men det finns idioter även där som ifrågasätter.
   Helt ärligt, jag har en allergi. Ett handikapp.
   Och om du stör dig på det, skaffa ett jobb som inte är i servicesektorn. Jag säger inte till för att det är kul, utan för att det är direkt livsviktigt.

   Svara

 2. Flygvärdinne-Kaj

  Varför chansa när det gäller en så allvarlig allergi?
  Jag begriper inte ditt resonemang, antagligen för att det är så vansinnigt ointelligent.

  Svara

 3. Tunsäter borde läsa hela artikeln av Kjöller där det refereras till en studie av 50 personer med påstådd luftburen nötallergi. Endast två reagerade med lite snuva när en person rörde om i en skål nötter övanför huvudet på dem.

  Svara

 4. Jag är allergisk mot allt vad nötter och mandel heter. Jag vet hur fruktansvärt svårt det är, dels att bli trodd och dels att få folk att inse hur allvarligt det är. Säg mig en enda anledning till att ljuga om det??? Man önskar inget hellre i världen än att slippa leva med den, för att det är så fruktansvärt jobbigt. För att ingen vet exakt vilka orsaker och konsekvenser t ex den luftburna nötallergin för med sig. Det kan dessutom vara individuellt och det blir olika konsekvenser beroende på vilka sorts nötter det är. Det kan bli både snuva, rinnande ögon, härsken i halsen (början till andningssvårigheter) och det värsta, tröttheten och orkeslösheten. Och det blir värre för allt mer man utsätts för det. Ovissheten kring det?? Hur blir det nästa gång?
  Du måste hela tiden påpeka och tala om för alla om din allergi. Till vänner, bekanta, släktingar, på arbetsplatsen, restauranger e t c e t c. Om och om igen.
  Får man det i sig är det med ens en livsfarlig situation och det är inte för ögonblicket utan upp till minst ett dygn. Om du överlever.
  Sen vill jag bara påpeka att det är ingen som förklarar för dig att du har en nötallergi
  (möjligtvis för barn) utan det är något du upptäcker garanterat själv.
  /M

  Svara

 5. Men som jag förstått studien handlar det om att nötallegiker inte får ANAFYLAXI av att vistas i samma rum som nötter. Det betyder ju inte att de inte får allergiska symptom. Med detta sagt är det ju onödigt att tillåta nötter på flygplan eftersom det innebär att nån på sätet bredvid kan äta nötter som kan göra att man får nötter på sig, tex i ögonen/händerna eller på förskolor där barn kanske inte tänker på att inte pussas och kramas. Luftburen födoämnesallergi som leder till ANAFYLAXI existerar men det är klart mkt mer ovanligt än man trott. Jag kan inte känna att det är respektlöst mot mig som allergiker att presentera studier om ämnet! Däremot bör man såklart tänka på hur man formulerar sig. För mig känns det jätteskönt att stilla oron jag haft för att få allergisk chock i rum där nötter finns. Jag är försiktig men får inte ångest.

  Svara

  • Vilka födoämnen är bevisade att kunna ge luftburen anafylaxi och i vilka vetenskapliga studier finns detta redovisat?

   Svara

 6. Micke, här tycker jag att ditt sätt att resonera är väldigt ointelligent. Varför sprida på okunnskap och lyda ordningar som basera sig på myter? Tycker du att en svart katt har otur med sig? Eller är 13 ett oturstall? Myter är myter i vilket form det kommer. Om Kaj berättar om sina erfarenheter så är det lika bra att fundera över det han säger lika bra som en möttallergiker som tycker synd om sig själv gör. Nöttallergiker (inte alla) vill att alla andra ska sluta äta nötter under sitt liv för att man skulle kunna visstas i samma rum just den degen den personen har ätit nötter. Nötter är viktig föda för oss människor och än så länge kan ingen utesluta dem från vår kost. Läs på alla matförpackningar! om det hela är baserad på dålig kunskap eller en föränklad version varför barn i förskola inte ska äta nötter om det finns barn mednöttallergi är det bra att ämnet fiskuteras och nöttallergiker inte inbilar sig att deras allergi är mycket värre än det i själva verket är för sannerligen är den tillräckligt besvärlig utan att vara luftburen.

  Svara

  • Fast för väldigt många är nöter inte alls en viktig föda och dom klarar sig jättebra utan! Så då borde ju alla kunna klara sig utan åtminstone den relativt korta tiden man befinner sig på ett plan! Kanske finns det ingen som blir sjuka av luftburen allergi, men varförska man chansa? Det är för mig totalt obegripligt!

   Svara

 7. Jag är överkänslig mot nötter, dock inte jordnötter som INTE är en nöt, men däremot även överkänslig mot pinjenöt som är ett frö. Jag har inga problem med dessa i i rummet, men däremot pälsdjur som så många kräver ska få finnas överallt i det offentliga rummet, att jag och många får andningsbesvär av pälsdjur är helt acceptabelt eftersom deras ”barn” måste få vara med annars blir de deprimerade!?

  Svara

 8. Till flygvärden Kaj
  Du borde verkligen skämmas för ditt uttalande,ni om någon borde ha kunskap.Vill man utsätta någon för allergisk reaktion ,vem vill ljuga om att man är allergisk.
  Hoppas du mister ditt jobb!

  Svara

 9. Dags att sluta förminska allergiker – oavsett allergi. Osynliga funktionsnedsättningar bör tas på allvar och ska ha rätt till anpassning enligt EU-konventionen.

  Svara

 10. Det FINNS människor som dött av sin allergi, de har kvävts till döds på grund av att luftstrupen har svullnat ihop helt. Det har de flesta gångerna varit jordnötsallergi. Jordnötsallergiker som känner av symtom av att någon äter jordnöt blir självklart skärrade, kanske den bara får irritation i luftrören, bara det är jobbigt nog att känna litet motstånd i andningen. De människor som envisas med sin rättighet att äta jordnötter ombord på ett flygplan vs människor som kan bli dåliga av det eller rentav jättesjuka, måste vara väldigt egenkära och måna om sin trivsel. Visa att du är en medmänniska istället och visa respekt för andras sjukdomar.

  Värsta scenario är att de medhavda sprutorna inte löser situationen och personen dör eller blir så sjuk att sjukhusvård behövs direkt och att planet måste mellanlanda. Du då som åt dina jordnötter trots rop i högtalaren, visst var det väl viktigare att DU får äta nötter än att någon kvävs?

  Svara

 11. Jag försöker hitta källan men hittar inte den, men detta har jag fått återberättat av en läkare på allergimottagnigen på Sahlgrenska: En svensk forskare har testat 90 personer som själva var övertygade om att de haft luftburen jordnötsallergi. I denna dubbelblindtest så visade sig endast 1 person ha en verifierad luftburen jordnötsallergi men samtliga var verifierade jordnötsallergiker.

  Jag som läst och jobbar med biokemiska frågeställningar vet att proteiner oftast är stora molekyler som inte kan befinna sig fria i luften särskilt länge. Om en person t ex äter jordnötter på ett flygplan så kan det lukta men generellt sett är det sällan lukten består av just proteiner som man kan vara allergisk mot, allergi kräver att proteiner kommer i kontakt med en persons slemhinna, mun, näsa eller öga exempelvis. Det är väldigt osannolikt men tekniskt möjligt att någon t ex skulle nysa och därmed sprida en aerosol i luften och någon annan i närheten andas in denna luft med jordnötsproteiner i så pass hög koncentration att en reaktion skulle uppstå. Mycket mer sannolikt är istället att det finns spår på t ex sätet, golvet eller ”tray table” i ett flygplan där fysiska spår av jordnöt fastnar på fingrar och därefter hamnar på en slemhinna och som man då reagerar på. Jag har själv en extrem jordnötsallergi men enligt ovanstående så är jag skeptisk till att så många faktiskt har en just luftburen jordnötsallergi. Om någon har en länk till studien som jag refererar till ovan, eller annan liknande så vore jag tacksam.

  Svara

 12. Hur stor är sannolikheten att protein från nötter transporteras i luften så att det ska skapa problemen? Så vad är det istället som orsakar problemen, om nu luftburen jordnötsallergi finns? Samt sällan man hör andra allergier va i ropet som luftburen, märkligt att just jordnötsprotein är så lättflyktigt i luften. Pälsallergi förstår man bättre då hår å mjäll far runt.. Tycker allt faller på sin egen orimlighet. Men är väl bara invänta forskning så kommer säkert svaret om det är en myt el inte. Sen får väl alla tycka å känna samt tro på sin kammare, men vetenskapen går före.

  Svara

 13. Fundering: På mitt barns förskola finns under sommaren ett barn med extrem nötallergi. Därför förbjuds alla att äta nötter dagen innan vistelse på förskolan.
  Vad är det som personen reagerar på som rimligtvis kan spridas dagen efter intag och hur sprids det? Vilken reaktion kan det framkalla på det sättet?
  Jag förutsätter normal hygien som tvätt av händer och ansikte, borsta tänder, rena kläder osv. Jag ifrågasätter inte utan försöker förstå.

  Svara

  • Det finns Inga vetenskapliga bevis för att luftburen nötallergi ens existerar. Sannolikt är det barnets föräldrar som är hysteriska och därför kräver det här av förskolan. Hur ska förresten ens ett sådant förbud kunna upprätthållas?

   Svara

 14. Vi upptäckte att min dotter (8-9 år) blev allergisk av att andra åt jordnötter var när vi hade ett födelsedagsfirande i släkten. Vi var i en lokal med många olika rum där dem flesta åt jordnötter medans vi väntade på maten. Min dotter börjar då få allergiska besvär såsom ögonen kliade, halsen sved och kliade och det enda vi kunde ta på var jordnötterna. Vi hade redan innan låtit bli jordnötter i min familj just för att hon även har andra allergier. När vi beskrev detta för läkaren så blev det att denne bedömde att hon hade luftburen allergi och fick då sprutor att alltid ha med sig. Nu är hon vuxen och inget har hänt sen dess ang jordnötterna. Hon har nyligen gjort nya tester ang hennes andra matallergiker och fick då veta av läkaren att hon hade väldig stark allergi mot just jordnötter och då även luftburen. Detta såg dem genom ett blodprov. Så enligt den läkaren var det allvarligt att hon alltid ska bära med sig en akutspruta. Jag tror inte dem som har luftburen allergier ”hittar på” för ingen som är allergisk vill vara det . Att hela tiden vara begränsad i sin tillvaro just för att inte bli sjuk el dö. Vad är det som gör att det alltid finns en längtan/driv hos en del av våra medmänniskor att forska /hitta bevis på att andra människor ”hittar på” sina funktionshinder el sjukdomar. Det funderar ja ofta på …..

  Svara

  • Fast om alla i rummet åt jordnötter är det mest troliga att din dotter helt enkelt fick nötter på sig och sen hade fingrarna i munnen/näsan, kliade sig i ögat etc. så som barn gör. Det luriga med nötter är ju just att vi äter dem med händerna och att de smular av sig, något som inte händer lika mycket med annan mat många är allergiska emot.

   Svara

   • Ja så kan d ju vara. Det här var ett ju ett stort hus typ hembygdsgård. Med många rum som jag skrev.
    Sen som ja skrev har en dr nyligt tagit blodprov och sagt att hon har stark Jordnötsallergi och då även luftburen och att hon alltid bör ha med dig en akutspruta. Viktigast är att hon vet vad hon har för allergier.
    Jag tror den sorters allergi finns. /mvh

    Svara

 15. Jag tror absolut inte jordnötsallergiker ”hittar på”. Reaktion på lukt förmodligen vara panikkänslor då man associerar den till allergisk reaktion (som förmodligen upostått någon gång då man ätit jordnötter), vilket leder till andningssvårigheter

  Svara

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.