Olika nötter

Vilka nötter som ger upphov till allergiska reaktioner är en hel djungel. Allergiker reagerar på olika nötter och vissa reagerar inte alls om nötterna hettas upp innan de äts. För att förvilla ytterligare finns det saker som kallas nötter men som egentligen är något helt annat.

Brazil nut
(se paranöt)

Cashewnöt (Anacardium occidentale)
Är släkt med pistagenöt.

Hasselnöt (Corylus avellana)
Är en trädnöt. De flesta nötallergiker är allergiska mot denna.

Jordnöt (Arachis hypogaea)
Är en baljväxt och därför en ärta. Den som är allergisk mot jordnöt behöver därför inte vara allergisk mot några andra nötter. Andra baljväxter är sojabönor, ärtor, bönor och linser, som jordnötsallergikern också kan reagera på. Det gäller även att vara försiktig med curry, eftersom den kan innehålla bockhornsklöver, som också är en baljväxt.

Kastanj (Castanea sativa)
Allergi mot kastanj är ovanligt.

Kokosnöt (Cocos nucifera)
Växer på palmer och är ingen nöt och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot förekommer även allergi mot kokosnöt.

Krakmandel (Prunus dulcis)
Är en nära släkting till den vanliga sötmandeln. Båda är stenfrukter.

Makadamianöt (Macadamia tetraphylla, Macadamia integrifolia)
Växer på träd och är giftiga för hundar.

Mandel (Amygdalus communis)
Är en stenfrukt och är släkt med aprikoser. De flesta nötallergiker reagerar inte på mandel, men mandelallergi förekommer. Den som har mandelallergi måste även undvika aprikoser.

Muskotnöt (Myristica fragrans)
Är ingen nöt och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot finns det personer som även är allergiska mot muskotnöt.

Paranöt (Bertholletia excelsa)
Kallas även brasiliansk nöt eller Brazil nut. Är en trädnöt.

Pekannöt (Carya illinoensis)
Är en trädnöt.

Pinjenöt (Pinus edulis)
Är ett frö och det finns inget samband med övrig nötallergi. Många nötallergiker kan därför äta pinjenötter, men andra är allergiska även mot denna.

Pistage/pistasch (Pistacia vera)
Är egentligen en mandel och kan därför ätas av rena nötallergiker. Däremot finns det personer som även är allergiska mot pistagenöt. Är släkt med cashewnöt.

Senapsfrö (Sinapis alba)
En del nötallergiker reagerar även på senapsfrön.

Sesamfrö (Sesamum indicum)
Många nötallergiker reagerar även på sesamfrön.

Sheanöt (Vitellaria paradoxa, fd Butyrospermum parkii)
Är ingen nöt och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot finns det personer som är allergiska mot just sheanöt.

Vallmofrö (Papaver)
Frön från vallmosläktet. Många nötallergiker reagerar även på vallmofrön.

Valnöt (Juglans regia)
Är egentligen ingen nöt utan en stenfrukt, men den som har allergi mot andra nötter är oftast allergisk mot även denna.

 

Korsreaktioner

Personer som är allergiska mot pollen från al, björk och hassel kan få klåda i munnen av hasselnötter. Det drabbar ungefär hälften av pollenallergikerna. Anledningen är att det finns allergen (en proteindel) i hasselnötter som liknar ett allergen i björkpollen. Björkpollenallergiker kan även reagera på samma sätt på mandel, råa äpplen, råa morötter och rå potatis. (Källa: Livsmedelsverket)

 

Kontaminering

Tänk på att olika slags nötter ofta hanteras i en och samma fabrik och att sannolikheten att de har spår av varandra därför är relativt hög. Tänk också på att risken för att få med sig små mängder av fel nöt hem är stor om du handlar nötter i lösvikt.