Nötter serveras ombord på Öresundståg

Menyn på Öresundstågen innehåller nötter.

Trots att Öresundstågen är ett färdmedel som finansieras av skattemedel tas ingen hänsyn till nötallergiker ombord. I den försäljningsavdelning eller försäljningsvagn som har öppet på delar av sträckan mellan Helsingborg och Göteborg finns åtminstone två produkter som innehåller nötter – en ren nötpåse samt chokladen Snickers. Det framgår av den ”vagnmeny” som finns ombord på tåget.

Bakom menyn finns ett företag som heter Trafikcaféer i Bergslagen AB.

Kommentarer (4) Skriv en kommentar

 1. Jag har skrivit följande fråga till Skånetrafiken på deras Facebooksida:

  ”Den nya ”vagnmeny” som placerats ut på Öresundstågen innehåller åtminstone två produkter med nötter – en ren nötpåse samt Snickers. Sverige har förbundit sig att följa FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (dit även dolda handikapp som allergier räknas). Hur anser Skånetrafiken att de efterlever konventionen när allergiker som har luftburen nötallergi inte kan åka med offentligt finansierade Öresundståg?”

  Svara

 2. Öhhh….
  Man behöver väl inte välja en vagn där någon äter en nötpåse eller snickers? Dörrarna mellan vagnarna måste ju stänga ute ”doften”. (eller vad man ska kalla det, men jag tror att ni förstår vad jag menar)
  Betyder detta också att om någon på ett säte bredvid dig på bussen tar upp något med nötter i så ska han inte få äta den offentligt?
  Eller så får man väl be personen som käkar något med nötter i om att man är allergisk och att man gärna inte vill att personen i fråga äter denna produkt i samma vagn som den allergiska personen. Man kan ju liksom inte anpassa allt efter alla. I sådana fall kan vi käka luft! (Nej men typ)
  Jag blir så arg när jag läser/hör sådana här saker om folk som gnäller ver sådana här småsaker. Det finns en lösning, känner du av att du är allergisk på tåget,säg till personalen så får de meddela de andra passagerarna så svårt kan det väl inte vara. Jag tycker inte att andra ska få ”lida” för andras problem.

  Och slutligen, ja, jag är allergisk (Mot rätt mycket, kvalster, pollen – ska jag be om att man tar bort allt offentligt gräs??, hund – ska jag be alla hundägare att avliva deras hundar??, NÖT, ägg m.m) så jag vet hur det är, och om jag känner en nötdoft, så byter jag vagn.

  SÅ GNÄLL INTE SÅ J*VLA MYCKET!!!!

  Svara

  • Jag är inte nötallergiker själv, men kan inte räkna antalet gånger som jag har sett min sambo vara nära att kvävas för att hon andats in nötpartiklar på allmänna platser. Om du anser att det är en småsak att min sambo riskerar att dö för att någon prompt måste sälja eller äta nötter ombord på ett tåg kan jag nog inte besvara dina övriga frågor. Jag önskar att hon bara fick lite kli i ögonen och ett par nysningar.

   Svara

 3. Tyvärr är det så att människor kan vara allergiska mot både det ena och det andra. Själv är jag allergisk mot b la apelsin och får problem om någon äter det i samma vagn som mig. Dock tycker jag inte att man ska förbjuda vissa livsmedel på tåg. Då skulle man behöva förbjuda allt som folk kan vara allergiska mot. En lösning skulle kunna vara att det finns en vagn där man inte äter något, kanske i den tysta avdelningen. annars får man helt enkelt som allergiker förvarna tågpersonalen (alternativt säga det när man kliver på) och att de sedan informerar resenärerna om att inte äta en specifik produkt.

  Svara

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.