Luftburen nötallergi är inget påhitt

I en artikel i Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller att det är ”rent vansinne” att skapa nötfria zoner, oavsett om det är flygplan, skolor eller andra offentliga miljöer, eftersom det är att ”överdriva farorna”. Till stöd har hon Sveriges flitigast citerade barn- och ungdomsallergolog, Magnus Wickman, som menar att luftburen nötallergi är långt i från så farlig som många påstår.

Med anledning av artikeln gör Nötallergikernas vänner följande uttalande:

Luftburen nötallergi är inget påhitt

Min sambo har luftburen nötallergi. Första gången vi åkte på semester serverade flygpersonalen hasselnötskaka till alla resenärer. Hon åt inte av den, men redan efter en halv minut fick hon svårt att andas. Efter tre minuter fick hon ingen luft alls och tappade medvetandet.

Emellanåt läser jag artiklar om att just det inte kan hända. Att luftburen nötallergi är överdriven. Om den över huvud taget finns. Senast i torsdags skrev Hanne Kjöller i Dagens Nyheter att det är ”rent vansinne” att skapa nötfria zoner, oavsett om det är flygplan, skolor eller andra offentliga miljöer, eftersom det är att ”överdriva farorna”.

Jag vet inte hur farligt luftburen nötallergi är. Men jag vet att man dör om man inte andas. 10 000 meter över norra Tyskland med en medvetslös sambo i sätet bredvid kändes behovet av en nötfri zon allt annat än vansinnig.

Jag är inte ute efter Hanne Kjöller. Hon ställer flera bra frågor. Hon undrar bland annat hur nötallergi har kunnat bli så vanligt så plötsligt.

Därför har hon pratat med Sveriges flitigast citerade barn- och ungdomsallergolog, Magnus Wickman. Han forskar bland annat kring allvarliga allergiska reaktioner och allergitester. För några år sedan konstaterade han att en stor del av den upplevda nötallergin egentligen bara är korsreaktioner som ett resultat av svår pollenallergi.

Så kan det säkert vara. Och det är en otroligt stor lättnad för de familjer som får ett sådant besked, eftersom luftburna allergier ofta isolerar och stänger ute från normalt socialt liv.

Men att tro att alla nötallergiker har felaktiga diagnoser och att deras besvär till största del är psykiskt framkallade är farligt.

Efter syrgas, mediciner och en ångestladdad timme vaknade min sambo. Flygvärdinnan blev lättad. Hon sa: ”Jag trodde inte att det var så farligt, ni borde ha förklarat det”. Vilket vi naturligtvis försökte. Flera gånger.

Vi som är eller känner nötallergiker hade gärna sett att nötallergi är ett påhitt som vi lätt kan tänka bort. I stället tvingas vi ständigt argumentera med flygbolag, biografer, restauranger, tågbolag, skolor, sportanläggningar och arbetsplatser.

I bland orkar vi. I bland inte. Då avstår vi hellre från att åka på semester, gå på bio, äta på restaurang och åka tåg. Eller så försöker vi leva som andra och får se nötallergikern åka ambulans från skolutflykten, sportanläggningen eller arbetsplatsen. Till en akutmottagning där någon precis har köpt Snickers i varuautomaten.

Vi vill inte förbjuda nötter. Däremot vill vi se mer forskning kring allergier och mindre desinformation. För lika osannolikt som det är att förlamade personer börjar gå när vi plockar bort rullstolsramper, lika osannolikt är det att nötallergiker börjar tåla nötter bara för att vi serverar mer av dem på flyget.

Att förebygga nötallergi genom att ge spädbarn nötter, det är en helt annan sak.

Patrik Pettersson
Nötallergikernas vänner med 663 medlemmar (notallergi.se)
2015-03-27

Kommentarer (4) Skriv en kommentar

 1. Nu är det dags att vi tar tag i denna frågan på allvar o göra en organisation av det, för att jag tror att om vi organiserar oss så får vi bättre uppmärksamhet o hjälp!

  För en nötfri zon!

  Jonas Plunteman
  Organisationsutvecklare
  HSO Malmö (Handikappföreningarnas Sam. Organisation)

  Svara

 2. Tack för ett nyanserat inlägg efter artikeln i DN! Vad jag förstår så finns det inte så mycket forskning på just luftburen allergi – vilket i så fall inte ska tolkas som att det inte existerar. Visst finns anledning att vara kritisk – säkert är det så att luftburen allergi inte är fullt så vanligt som många fruktar – men var finns ödmjukheten kan man undra när man läser DN…Man kan och bör vara kritisk och ifrågasätta och samtidigt ödmjuk inför det faktum att 1) många många människor rapporterar om luftburen allergi 2) 10 000 meter över marken är man rätt ”utsatt” och 3) brist på forskning bevisar ju varken att luftburen allergi finns eller att det inte finns…

  Svara

 3. Några kommentarer till Patrik:
  1. Med all respekt för er upplevelse är anekdotisk bevisföring dessvärre inget starkt argument. Din sambo kan teoretiskt ha reagerat på andra allergen, eller fått annan åkomma – svårt att säga. Men ur vetenskaplig synpunkt är anekdoten Patrik återger i bästa fall hypotesgenererande, inte bevisande.
  2. Prof. Magnus Wickman har ju utfört egna studier på just luftburen nötallergi, där
  endast 4 av 70 barn vars föräldrar var övertygade om att deras barn hade svår luftburen nötallergi, de facto reagerade när jordnötter ”vispades omkring” i luften intill barnen. Samtliga fyra reaktioner var lindriga. Om Patriks sambo reagerade som hon gjorde pga hasselnötskaka borde det gå att återskapa under liknande, kontrollerade former.
  3. Är det inte lämpligt att din sambo är utrustad med en adrenalinpenna om hon är så allergisk?
  Det framgår inte om hon fick en sådan injektion när hon fick symtom, men det låter nästan som att hon inte fick det eftersom personer med anafylaxi prompt brukar svara på sådan behandling utan att bli medvetslösa.

  Svara

  • Hej Jan!

   1. Håller med. Den reaktion som min sambo fick efter att passagerarna ätit hasselnötskaka stämmer inte med den reaktion som man enligt Magnus Wickman (inte) borde kunna få. Därav min önskan om mer forskning.

   2. Magnus Wickman har ju i en senare artikel (http://notallergi.se/wickman-svarar-pa-fragor-om-not-och-jordnotsallergi/) välkomnat personer som påstår sig ha luftburen allergi att delta i försök. Vad jag vet har ingen hittills nappat (inte heller min sambo, som bor 60 mil från Magnus Wickmans klinik). Erbjudandet kvarstår säkerligen.

   3. Hon har adrenalinpenna med sig. Med facit i hand hade jag stuckit den i låret på henne. Då hade vi bara känt varandra i några veckor och jag var ytterst ovan att hantera en sådan situation.

   Svara

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.