Höll på att dö av nötter på flygplan

Att kliva på ett flygplan är förenat med livsfara för en person med luftburen nötallergi. Om någon äter nötter risker man att dö.

Precis det hände 4-åriga Fae Platten. Trots att personalen ombord bad passagerarna att inte äta nötter, började en passagerare att äta just nötter.

Flickans ansikte svullnade och hon fick svårt att andas. Hennes mamma skyndade längs fram i flygplanet med henne i förhoppning att hon skulle bli bättre där, men eftersom det cirkulerade nötpartiklar i hela kabinen tappade flickan medvetandet i sin mammas armar.

Tack vara att en sjukvårdskunnig person ingrep, och tack vare att flickan hade sin adrenalinspruta med sig, överlevde hon. Men de fruktansvärda minuterna ombord kommer troligen att sätta spår för resten livet.

Läs mer!
Artikel på Mail Online

Den amerikanska allergisidan Allergy safe travel har gjort en film med personer som fruktar för sina liv varje gång de flyger:

Kommentarer (2) Skriv en kommentar

 1. Måste ni skriva så fruktansvärt dramatiskt? Den här platsen är väl för de som lever med eller har någon anhörig som lever med nötallergi . Vi vet väl hur allvarligt det är o behöver inte ngn ytterligare skräck propaganda. Jag jobbar med att få min son att leva m sin oro för sin allergi och den här webbsidan är inte ngn vidare hjälp i det avseendet.

  Svara

  • Jag som startade både Facebookgruppen och notallergi.se heter Patrik Pettersson och driver i stort sett detta projekt på egen hand.

   När jag startade projektet gjorde jag det av två anledningar – för att förmedla information om nötallergi till de som inte känner till den och för att stötta varandra i vardagen. Notallergi.se har alltså två syften. Artiklarna på notallergi.se riktar sig därför både till de som redan vet allt om nötallergi och de som inte vet något alls.

   Det finns ingen anledning att skriva mer dramatiskt än vad verkligheten är. Jag har själv suttit med min avsvimmade sambo på ett flygplan, med syrgasmask och medicin. Det var hundra gånger mer dramatiskt än den här artikeln, tyvärr. Jag tror att personer som tror att nötallergi är påhitt kan komma på bättre tankar om de förstår den utsatthet och hopplöshet som man känner i den situation som jag befann mig i, och som föräldrarna i filmen som jag bäddade in berättar om.

   Du är så klart välkommen att bidra i arbetet med att öka förståelsen för nötallergi. Alla tips på hur vi bäst kan göra det tas tacksamt emot. Om du inte redan är medlem i Facebookgruppen rekommenderar jag att du går med. Där diskuterar vi den här typen av frågor.

   Bästa hälsningar

   Svara

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.